top of page

Miért pont EVS?

Elsőként szeretném egy kicsit bemutatni az EVS-t, hogy miért is olyan különleges lehetőség ez a többi önkéntességhez viszonyítva. :)

Magyarországon sajnos még mindig többségben vannak azok akik igen keveset tudnak az önkéntességről, vagy ha ismerik is magát a fogalmat, de nincsenek róla jó véleménnyel. Itthon ennek nincs túl nagy hagyománya, bár az utóbbi években már egyre több helyen van ezen a területen is pozitív változás (pl. múzeumokban keresnek önkénteseket és különböző rendezvényekre is fogadnak már vállalkozó szellemű jelentkezőket).


Ha valakinek azt mondod, hogy önkénteskedni mész külföldre, akkor bizony számítani kell rá, hogy nem mindenki fog pozitívan reagálni a hírre. Hogy mi ennek az oka? Szerintem az, hogy itthon a cél az anyagi biztonság (valójában ez mindenhol így van), még akkor is ha az ember csak gürcöl és nem jut hozzá közelebb, de ettől függetlenül ha akár csak néhány hétig is ingyen akarsz dolgozni valahol, az bizony sokak szemében butaságnak tűnik (és általában nem ezt a jelzőt szokták használni).Több mindenkitől is hallottam, és saját tapasztalat is, hogy aki semmit sem tud az önkéntességről, az rávágja, hogy ha már külföldre mennél akkor inkább menj ki au pair-nek, azért legalább fizetnek...


Külföldön viszont szerencsére másabb a szemlélet, az önkéntesség szinte egyfajta szabadidős tevékenység, és már egészen fiatal kortól kezdődően idős korig minden korosztály tagjai részt vesznek benne. Elég akár a University of the Third Age mozgalomra gondolni, ami az élethosszig tartó tanulás lehetőségét hozza létre az önkéntesek munkáján keresztül, vagy az én EVS fogadó szervezetem Dublinban ahol majdnem 300 önkéntessel dolgoznak együtt rendszeresen az idősek mindennapjainak jobbá tételéért.


Ugyanakkor akik negatívan reagálnak egy ilyen lehetőségre, azok valószínűleg nem látnak túl az önkéntesség anyagi vonzatain. Hiszen az önkéntességnek igen sok olyan hozadéka, haszna van, amit egy főállás nem tud biztosítani. Szerintem ezek az alábbiak:


  • egy életre szóló kaland, teli élményekkel és kihívásokkal

  • olyan tapasztalatokkal leszel gazdagabb, amiket máshol nem szerezhetsz meg, de a jövődre nagy hatással lesznek, pozitív értelemben

  • új embereket ismersz meg, új kapcsolatokat alakíthatsz ki mind személyes, mind szakmai értelemben

  • rengeteget tanulhatsz saját magadról, a világról és az életről

  • közelről belekóstolhatsz egy másik kultúrába

  • nyelvet tanulhatsz

  • fejlődni fog a személyiséged, a felfogásod és valószínűleg az életszemléleted is -> a jövődre nézve is nagy segítséget fog jelenteni, pl. abban hogy milyen területen fogsz elhelyezkedni, hol szeretnél élni

  • valószínűleg hatására át fog rendeződni az értékrendet

  • tudásodat, tapasztalataidat, képességeidet olyasmire használhatod, amivel másokon vagy másoknak segítesz

  • tulajdonképpen ingyen élhetsz egy másik országban

  • önállóság fejlődése


Ezek általánosságban igazak az önkéntességre, azonban az Európai Önkéntes Szolgálat valami olyasmit nyújt, ami megkülönbözteti a többi önkéntes lehetőségtől.



É

n már nagyjából 18-20 éves korom óta játszottam az önkéntesség gondolatával. Anyukám is többször felhozta, hogy milyen jó lehetőség lenne, viszont az EVS-ről egészen 23 éves koromig nem tudtam. Bár vannak más külföldi önkéntes lehetőségek is, számomra szinte mindegyikkel az volt a problémám, hogy nem volt átlátható, nem éreztem eléggé szervezettnek, biztonságosnak őket. Viszont amikor először találkoztam az EVS-el már azonnal tudtam, hogy ez valami más.


Az Európai Önkéntes Szolgálat az Európai Unió pártfogása alá tartozik, jelenleg az ERASMUS+ program keretei között valósul meg. Ez már önmagában is egy biztosíték arra, hogy várhatóan ellenőrzöttebb, szervezettebb mint más lehetőségek. Mivel egy EU-s programról van szó, és a finanszírozása is központilag, az Európai Bizottság által történik, így az önkéntes számára tulajdonképpen semmilyen költséggel nem jár az önkéntesség, de nagyon sok mindent kap aki bekerül a programba. Tudni kell, hogy ez fiatalok számára nyújt lehetőséget, tehát 17-30 éves kor között lehet valaki EVS önkéntes.


Az EVS magába foglalja:


  • a kezdeti szakasztól egészen a projekt megvalósulásának végéig tartó folyamatos támogatást az önkéntes számára (a küldő és fogadó szervezet valamint a biztosító részéről)

  • az ellenőrzött, biztonságos és szervezett keretek között megvalósuló önkéntességet

  • a fogadó szervezet által biztosított szállást, étkezést

  • a teljes körű biztosítást

  • a nyelvi képzést, támogatást

  • a havi zsebpénzt

  • a havi 2 szabadnapot

  • heti 30-38 óra munkát (itthon főállásban a minimum óraszám 40 óra - én jelenleg általában napi 9 órát dolgozom, szóval ehhez képest a 7-7,5 óra munka olyan lesz mint egy nyaralás, már ami az óraszámot illeti - remélem minden más szempontból is :D)


Jelenleg az Európai Önkéntes Szolgálat egy egyedülálló lehetőség arra, hogy a fiatalok Európa szerte (és Európán kívülről is) részt vegyenek egy olyan külföldi kalandban, amelynek során informális módon tanulnak, fejlődnek és változnak, mindezt pedig szervezett és biztonságos keretek között tehetik meg. Számomra ami különlegessé teszi az EVS-t az az, hogy mindenre kiterjed, minden előre meg van határozva, nem csak a fogadó szervezetedre, de a hazai küldő szervezetedre is végig számíthatsz, sosem érzed magad egyedül. Arról nem is beszélve, hogy ha bármivel nem vagy elégedett, akkor megteheted, hogy az ellen felszólalj és a szerződésnek megfelelően kötelesek azt figyelembe venni. Plusz, úgy élhetsz fél -1 évig külföldön, hogy minden biztosítva van számodra, és még zsebpénzt is kapsz. :) Szóval én csak annyit tudok mondani, hogy ha kicsit is érdekel az önkéntesség gondolata, akkor az EVS-t mindenképp vedd számításba!



Recent Posts
bottom of page