top of page

Október 1 - Az Idösek Világnapja


1991-től kezdődően minden évben október elsején ünnepeljük az Idősek Világnapját (angolul: United Nations' International Day of Older Persons). A kezdeményezés az ENSZ nevéhez köthető, és jelentősége egyre nagyobb, hiszen ahogyan azt gyakran hallhatjuk az utóbbi időben, egy elöregedő világban élünk, ahol a 60 év feletti lakosság száma rohamosan növekszik. Ez azért is jelent nagy problémát, mert a fiatalok száma viszont csökken, és egyre kevesebb gyermek születik.


A Friends of the Elderly ezen a napon minden évben próbálja felhívni az emberek figyelmét az idősekre, és természetesen magára a szervezetre is. Franciaországban (az anyaszervezet ott található) Dermot szerint minden évben nagy "felhajtást" csinálnak október elsején, ezért valamilyen szinten elvárás is az, hogy a többi szervezet se maradjon el mögöttük.


Idén, folytatva a tavaly megkezdett "hagyományt" ismét egy flash mobbal készültek az idősek (és leginkább Dermot). Tavaly a Guinness rekordok közé is sikerült bekerülni, hiszen ők voltak az első csapat akik az idős korúak linedance kategóriájában benevezetek és felállították a rekordot. Idén tehát a cél az volt, hogy ezt sikerüljön megvédeni, és megdönteni.

Előző nap, tehát szerdán a klubtagok még egyszer utoljára elpróbálták a táncot, majd Dermot mindenkit szorgosan invitált és emlékeztetett, hogy csütörtök reggel fél 11-kor a GPO (General Post Office) előtt lesz a találkozó, és várhatóan 11-kor fog kezdődni a műsor. A GPO-ról tudni kell hogy a belvárosban található, egy igen mozgalmas részen, kb. 5 perc sétára a FOE épületétől.


Fél 11-kor kivonultunk a helyszínre, természetesen az irodából is mindenki ott volt, hiszen ez a nap, de legalábbis a délelőtt, erről szólt. Már mikor mi kiértünk ott volt a keménymag, de többen is érkeztek, és végül kb. 100-an vettek részt a táncban. A nézőközönség is nagyobb volt mint tavaly, sokan megálltak és együtt buliztak a csapattal. A járókelők közül többen megkérdezték, hogy mi a dolog apropója, kik is vagyunk mi. A TV-től és újságoktól is voltak kint riporterek, akik több résztvevőt is meginterjúvoltak. Meg kell említenem, hogy az idősek abszolút nem voltak félősek, vagy visszafogottak, viccelődtek, élvezték a kamerát, élvezték, hogy szerepelhetnek. Ez alkalommal is minden résztvevő Friends of the Elderly-s pólót és cowboy kalapot viselt, és persze a virágok sem maradhattak el, amiket a járókelők között osztottak (és osztottunk szét).


11-kor percre pontosan elindult a zene és megkezdődött a tánc, kb. 4-5 alkalommal adták elő, néha mi is bekapcsolódtunk, de a lényeg az időseken volt, hiszen maga a világrekord is az idősekről szól. A hangulat nagyon jó volt, a közönség is tapsolt és együtt táncolt az idősekkel.


Az összefoglaló videó itt látható:



A tánc után a FOE épületében frissítő és szendvicsek, rágcsálnivaló várta a résztvevőket, hiszen a kemény munka után jár a jól megérdemelt pihenés és evés-ivás. Már előző nap előkészítettünk mindent amit lehetett, csütörtökön reggel pedig elkészítettük a szendvicseket Anna vezénylésével. Anna (a 2. képen középen ő van, rózsaszín kalapban) heti 3 napot dolgozik a szervezetnél, egy nagyon kedves ír hölgy, imád sütni és főzni, bár elmondása szerint nem magának, hanem másoknak, mert imád másokat etetni. :D Egyébként pedig nagyon jókat készít mindig, igazán tehetségek, minden héten meglep minket valamivel. Hozott már tojás muffint zöldségekkel, M&M's-es tortát, főzött nekünk hagyományos ír levest (coddle), sütött almáspitét, és még sorolhatnám.


Én egyébként ezen a tánc utáni részen nem tudtam részt venni, mert déltől már Michael-nél kellett lennem, hiszen nem maradhat el a csütörtöki tea és scone, na és persze az elengedhetetlen beszélgetés. :)


Másnap már az Irish Independent (az egyik legnagyobb és legjelentősebb ír újság) honlapjára is felkerült egy cikk az eseményről, és néhány nappal később nyomtatásban is megjelent. Az online verzió itt érhető el:



Összességében tehát egy nagyon sikeres napon vagyunk túl, mindenki remekül szórakozott, legalább néhány ember megtudta, hogy október elseje az Idősek Világnapja és a szervezet nevét sikerült új emberekkel megismertetni. Ami pedig talán ennél is fontosabb: sikerült megdönteni a rekordot, így még mindig a FOE csapata a címtartó ami a Guinness rekordot illeti. :)


Szerintem ez részben Mary-nek is köszönhető, aki látta a tavalyi videót ott kék szerelésben vitt mindent, most a klasszikus piros mellett döntött, de ismét ő volt a középpontban:

Recent Posts
bottom of page