top of page

Összegzés - fogadó szervezet keresése

Ebben a postban a legfontosabb dolgokat szeretném kiemelni, hogy tapasztalataim szerint mik azok amiket fontos észben tartani abban az időszakban amikor fogadószervezetet kerestek.


Döntsd el, hogy mit szeretnél és gyűjtsd össze azokat a projekteket amik szóba jöhetnek! Muszáj leszűkíteni a kört legalább tevékenység vagy ország szerint, mert különben nagyon nehéz lesz találni fogadószervezetet. Nem azért, mert nincsenek lehetőségek, hanem mert ha nem tudod teljesen őszintén eladni azt, hogy az adott projektben szeretnél részt venni, akkor igen nehéz meggyőzni a másik oldalt. Persze, ha mindegy hová, csak menni szeretnél akkor ott vannak a határidős lehetőségek, ahol azonnal kezdeni kell. Azokat érdemes figyelni. :)


Az önéletrajz tényleg tükrözzön téged, a személyiségedet, azt, hogy milyen is vagy. Nehéz feladat, mert 1-2 oldalban lehetetlen összefoglalni mindent, de gondolj arra, hogy mik az erősségeid és azok hogy illenek az adott projektbe, és akkor máris személyesebb lesz. Erről egyébként a FIVE a tájékoztatón részletes segítséget nyújt. Nekem az volt a cél, hogy elégedett legyek az önéletrajzommal, és onnantól kezdve pedig úgy fogtam fel, hogy úgyis megtalálom azt a szervezetet akik számára tökéletes lesz amikor meglátják.


Ha az első kiküldött e-mailekre nem kapsz pozitív választ, ne keseredj el, mindannyian átéltük ezt. Sokszor hetek, hónapok telnek el mire jön egy pozitív válasz, ez függ attól is, hogy épp mennyire van közel egy pályázati határidő. Ha sokáig nem történik semmi, akkor szerintem érdemes átgondolni, hogy tényleg olyan helyekre küldted-e el, amik passzolnak hozzád, és hogy a bemutatkozód illik-e a projekt profiljához. De a legfontosabb, hogy ne add fel, ne temesd egyből az egészet! Inkább beszélgess olyanokkal akik hasonló helyzetben vannak, vagy kérj segítséget a küldő szervezetedtől.


Amint kapsz pozitív visszajelzést ragadd meg a lehetőséget, azzal nem veszítesz semmit, csak tapasztalatot nyersz, még ha nem is az álomprojekttel kapcsolatban jött a visszajelzés. Az én esetemben is, ha nem lett volna a negatív tapasztalat, akkor sosem találom meg a FOE-t. Szóval mindennek megvan a haszna! :) Plusz, ha esetleg több helyre is kiválasztanak, az sem probléma. Döntesz, hogy melyiket szeretnéd, a többiben pedig segít a küldő szervezeted.


A Skype interjúra azért valamennyit mindenképp érdemes készülni, gondold ki mit emelnél ki magaddal kapcsolatban, mi az amit fontosnak tartasz az adott projekttel összefüggésben, gyakorold, hogy mit mondanál. Az sosem árt ha van néhány jolly joker mondat. :) Ha pedig már ott ülsz a gép előtt gondolj arra, hogy vesztenivalód nincsen, így felesleges túlidegeskedni. Mondd ami eszedbe jut és kész. A lényeg, mint szóbeli vizsgánál is, hogy ne ülj ott kukán, szólalj meg és utána már magától menni fog minden.

Ha pozitív visszajelzés érkezik, akkor szuper, jöhet a következő fázis! :) Ha esetleg mégsem, akkor kicsit szélesítsd a kört, küld ki még néhány új helyre is a jelentkezésedet és folyamatosan nézegesd a különböző oldalakat, ahol frissebb lehetőségekre bukkanhatsz. Sosem lehet tudni melyik projekt lesz számodra az igazi! Néhány oldal, ahol általában vannak fent rendszeresen éppen aktuális lehetőségek:

FIVE facebook oldala, ahol mindig vannak friss felhívások: https://www.facebook.com/evs.program?ref=ts&fref=ts A YouthNetworks oldala, ezt is érdemes időnként nézegetni: http://www.youthnetworks.eu/SearchVacancy.aspx

Find EVS oldal, ez egy ideig nem működött de az utóbbi hónapokban ismét beindult, főleg a határidők környékén van sok lehetőség: http://findevs.com/evs-projects/ Ez pedig a hivatalos database of Volunteering opportunities: https://europa.eu/youth/vp/opportunity_list_en De ami a lényeg:

ezt mindig érdemes észben tartani. :D


Recent Posts
bottom of page