top of page

Biztosítás és TB az EVS alatt

Ha az ember hosszabb időre külföldre költözik, a biztosítás egy sarkalatos pont, amit jó utazás előtt tisztázni. Szerencsére az EVS önkénteseknek ilyen szempontból is jó dolguk van, hiszen mindenki teljes körű biztosítással rendelkezik a projekt ideje alatt a világ minden országában, a nap 24 órájában, projekt letelte után pedig még 2 hónapig a küldő és fogadó ország területén.


Én az AXA biztosítást ismerem, arról tudok mesélni, viszont a tréningen Eszter említette, hogy augusztustól már egy másik biztosítóval van kapcsolata a programnak. Tehát jó eséllyel aki esetleg olvassa ezt a bejegyzést már az új biztosítással fog találkozni, amiről én sajnos nem sokat tudok, viszont feltételezem, hogy hasonló (ha nem ugyan olyan) mint az AXA.


A következőkben tehát a biztosítást szeretném bemutatni, megpróbálom annyira rövidre fogni amennyire lehetséges. :)


Amit tehát mindenképpen tudni kell, az az, hogy a szerződésen szereplő két időpont a mérvadó, azaz hogy mikor kezdődik és mikor zárul a projekt. A biztosítás az alábbiakat foglalja magába:

  •  Egészségügyi költségek

  •  Segítségnyújtás (assistance) és hazaszállítás

  •  Megelőzés: maradandó rokkantsági és életbiztosítás

  •  Polgári jogi felelősségbiztosítás

Szerintem érdekes, és jó tudni, hogy a biztosítás kiterjed a házastársra, gyermekekre vagy az olyan családtagokra akikkel a biztosított egy fedél alatt lakik és eltartja őket. Én erre nem is gondoltam.


Maga a biztosítás nagyon sok mindent magába foglal,de alapvetően a világ bármely országában felmerülő kórházi,sebészeti, orvosi és fogászati kezelési költségeket térítik meg, abban az esetben ha azok elengedhetetlennek bizonyulnak az adott betegség kezelésének szempontjából. (tehát tulajdonképpen minden amit orvos ír fel, javasol vagy ha orvosi beutalóval kerül elvégzésre egy kezelés vagy természetesen akkor is ha előre kiszámíthatatlan baleset vagy betegség történik)

Az önkéntes választhat orvost, intézményt, nincsenek erre vonatkozó előírások, tehát nyugodtan akár magánorvoshoz is lehet menni, és akár itthon is, mondjuk miután már hazajöttél elmehetsz különböző vizsgálatokra amiket már régen halogattál, és a biztosító visszatéríti.

A legfontosabb, hogy minden papírt amit kapsz az orvostól tartsd meg!

Az AXA biztosítás alapvetően utófinanszírozást ad, tehát ha bármilyen költséged felmerül azt ki kell fizetned és majd a számla, recept, kezelési lap alapján visszatérítik a pénzt. Természetesen ha hirtelen betegség, baleset, vagy túl nagy összegű orvosi beavatkozás merülne fel, a biztosító az adott egészségügyi intézménnyel kapcsolatba lép és megegyeznek a fizetés módjáról, feltételeiről.

Amiket biztosan nem fog kifizetni a biztosító (a hivatalos tájékoztatás alapján):

  • esztétikai kezelések, fogszabályozás, plasztikai műtétek, vény nélküli készítmények és gyógyszerek és a kórházi tartózkodás során felmerülő "luxus" költségek (pl. internet a szobában vagy telefonszámla)

  • pszichoanalízis, pszichoterápia, pszichológiai szolgáltatás

  • pszichiátriai, mentális vagy idegrendszeri zavaroknak, illetve az alkohol- vagy

kábítószer fogyasztás okozta zavaroknak a fogadó illetve kiküldő országon kívüli kezelése

  • napszemüveg

  • hidroterápia, gyógyfürdők

  • olyan kórházi vagy orvosi költségek, amelyek kiugróan magasak vagy más

módon szokatlanok, elutasíthatja a biztosító, vagy csak részlegesen téríti meg.

Mondjuk szerintem ezek logikusak, hiszen nagyjából hasonló a TB-hez. hiszen ezeket itthon sem veheti igénybe ingyen az ember. :)

Annak érdekében, hogy bizonyos előre látható és egyeztetett kezelések esetében véletlenül se lépje túl a kezelési költségek összege a biztosítás felső határát szükséges előzetesen egyeztetni a biztosítóval:

  • szülés

  • egynapos sebészet

  • különböző függőséggel vagy mentális problémákkal összefüggő kezelések

  • minden olyan kezelés ami 5 vagy annál több orvosi vizitet igényel

  • szájsebészeti beavatkozás, fogászati koronák és fogászati ellátás, ha a várható költség 60 EUR felett van

A visszatérítés módja:


Az online ügyfélszolgálatra bejelentkezve be kell adni egy visszatérítési kérelmet, amit kitöltve ki kell nyomtatni és postán el kell küldeni a megadott kezelőközpontnak. A nyomtatványhoz minden szükséges iratot eredeti példányban csatolni kell (érdemes mindenről másolatot készíteni, hogy meglegyenek).


A visszatérítést 12 hónapig lehet kérvényezni (a kezelés dátumától számítva).


Ahogy már fentebb említettem, a biztosításba beletartoznak még a hirtelen és váratlan megbetegedés, súlyos testi sérülés vagy elhalálozás eseteire a igényelhető szolgáltatások:

Valamint a maradandó rokkantsági és életbiztosítás:

Remélem egy kicsit sikerült ezzel a rövid áttekintéssel érthetőbbé tennem a biztosításhoz kapcsolódó információkat. :) Még röviden a TB-ről:

Az AXA biztosítás nem egyenlő a TB-vel, tehát itthon mindenképpen intézni kell valamit kiutazás előtt a TB-vel kapcsolatban. Itt arra gondolok, hogy ha le szeretnéd mondani, akkor azt mielőbb érdemes bejelenteni, ebben az esetben majd nem tudsz EU-s kártyát igényelni. Hazajövetel után pedig ismét jelezni kell, hogy megint szeretnéd fizetni a TB-t vagy bármely más módon jogosult vagy rá. A lemondáshoz itt minden fontos információ megtalálható:



Ha azonban mégis úgy döntesz, hogy fizeted, akkor pedig azt is jelezni kell a NAV felé, hogy a jövőben saját magad szeretnéd fizetni (tehát már nem a munkahely vagy az iskola fizeti helyetted). Ezt szintén a fenti linken található 15T1011-es nyomtatványon keresztül lehet bejelenteni.


Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nagyon hasznos, így mindenképpen érdemes legalább elgondolkodni arról, hogy kiváltsa-e az ember. Ingyenesen lehet igényelni és 1 évig érvényes. Állítólag a kártya megléte esetén vissza is lehet igényelni a kiküldő vagy a befogadó ország társadalombiztosítási szerveitől a helyben felmerülő egészségügyi költségeik egy részét, de erről bővebbet sajnos nem tudok. A lényeg, hogy segítségével minden EU-s országban igénybe lehet venni háziorvosi, kórházi és szakrendeléses szolgáltatásokat, ezt minden ország esetében az erre fenntartott honlapon meg lehet nézni, hogy pontosan az adott településen kik vannak benne a hálózatba, hol látnak el az EU-s kártya megléte esetén. Ehhez jó tudni az angol megnevezését: EHIC (European Health Insurance Card)


Én személy szerint még december 15-ig biztosított vagyok a hallgatói jogviszonyomnak köszönhetően, ezért én kiváltottam az EU-s kártyát és majd decemberig eldöntöm, hogy fizessem-e majd tovább vagy esetleg lemondom a TB-t. Arra számítok, hogy azért 3,5 hónap alatt csak látni fogom, hogy mennyire leszek beteges az ottani klímában. :) (remélem semennyire, legalábbis a mostani 40 fokos hőség utána konkrétan vágyom a hűvösre)


Röviden ennyi jutott most eszembe ezekkel kapcsolatban, remélem azért valakinek hasznára válik majd ez a sok információ. :) Kicsit száraz a téma, de azért elég fontos dolgokról van szó, így jobb tisztában lenni ezekkel. :)


A következő alkalommal a szerintem legfontosabb intéznivalókat foglalom össze. :)

Recent Posts
bottom of page