top of page

A projekt bemutatása

Ma úgy gondoltam, hogy bemutatom a projektet amiben én fogok részt venni. Egyrészt, hogy mindenki akit érdekel láthassa, hogy mielőtt nekiindul az ember az EVS-nek, mik azok az információk amik rendelkezésre állnak, másrészt pedig hogy azért lehessen majd érteni, hogy később miről is fogok beszámolni a mindennapok során. :)


Az én fogadó szervezetem tehát a Friends of the Elderly, amely egy nemzetközi szervezetnek a tagja (Des petits frères des Pauvres - A szegények kis testvérei), és több országban is vannak testvérszervezetei. Így pl. Nagy-Britanniában, Lengyelországban, Franciaországban, Németországban, az USA-ban, Kanadában, Svájcban és Spanyolországban is működik FOE.

Az írországi FOE központja Dublinban van, és több mint 500 állandó idős taggal és majdnem 400 önkéntessel (egészen pontosan 390 önkéntesük van jelenleg) dolgozik együtt nap mint nap. Ez alapvetően egy önkéntesekre épülő non-profit szervezet (főállású dolgozók száma csupán 3), és céljuk, hogy a dublini időskorú (60 év feletti) lakosság számára rendszeres programokat és szolgáltatásokat biztosítsanak ezáltal elkerülhetővé tegyék az időskori elmagányosodást és elszigetelődést. Tehát nem egy bentlakásos intézményről van szó, inkább klubként jellemezhető.


A tagok különböző csatornákon keresztül jutnak el a szervezethez, az időseket háziorvosok, szakorvosok, családtagok, barátok, ismerősök ajánlják a FOE részére, de akár saját magát is "beutalhatja" valaki.


A FOE szolgáltatásai közé az alábbiak tartoznak:

  • visting services - ez tulajdonképpen azt foglalja magába, hogy egy önkéntes kap magának egy "idős barátot" akit heti rendszerességgel meglátogat és időt tölt el vele

  • "egy baráti telefon" - a résztvevő helyi iskolások közül mindenkihez párosítanak egy időst, akit aztán heti rendszerességgel telefonon felhív

  • levelezőtárs - az önkéntesek leveleket, képeslapokat írnak és készítenek majd azokat elküldik az idősek részére

  • az idősek irányítása (pl. megfelelő orvoshoz) és képviselete

  • különleges projektek - pl. rendszeresen szerveznek valamilyen megmozdulást az Idősek Napjára

  • intergenerációs programok

  • különböző közösségi programok - klubok, kirándulások, nyaralások, rendezvények

Önkéntesként a FOE-nél:

Beosztást tekintve az EVS ideje alatt Full Time Volunteer státuszban leszünk a másik két önkéntes társammal együtt (Nadine és Zhenia). Ez azt jelenti, hogy szinte teljes értékű munkatársak leszünk a szervezetnél, minden szempontból ugyan az fog járni nekünk is mint az állandó alkalmazottaknak (természetesen leszámítva a fizetést és az ottani biztosítást). Mindannyian egy külön asztallal, számítógéppel fogunk rendelkezni az irodában, ugyan úgy részt fogunk venni a programok kitalálásában, megszervezésében, lebonyolításában, rendszeresen kapcsolatban leszünk az önkéntesekkel és az idősekkel, az önkéntesek interjúztatásában is részt fogunk venni.


Nagyjából a következő feladataink lesznek:


  • általános irodai feladatok

  • rendszeres kapcsolattartás az idősekkel és az önkéntesekkel

  • programok kitalálása, szervezése, lebonyolítása

  • az önkéntes jelöltekkel való kapcsolattartás, interjúztatás

  • a szervezet social media oldalainak frissítése

  • a FOE népszerűsítése

  • havi egy alkalommal munka a szervezet adományboltjában

  • részvétel a különböző adománygyűjtő rendezvényeken

Hetente 5 munkanapot fogunk dolgozni, hivatalosan reggel 9-től (gyakorlatilag fél 10-től) délután 5 óráig. Természetesen közben van ebédszünet és munkaidő után azt csinálunk amit szeretnénk. Havi két szabadságunk lesz, amit akár külön-külön, akár majd egyszerre is kivehetünk (tehát ha összegyűjtjük őket akár 2 hetes szabadságra is elmehetünk).


A munkaidőn kívül is kell majd dolgozunk, pl. amikor kirándulásokra, rendezvényekre kísérjük el az időseket vagy hivatalos programokon kell részt vennünk.


Ellátás és életkörülmények az EVS ideje alatt:


A szállásunk Dublin belvárosától 5 percre, a FOE főépületében lesz. Külön bejárattal rendelkezik az apartman, de egy épületben van az irodával és az adománybolttal (reggel legalább nem kell korán kelni, 1 perc amíg beérünk a munkába :D)

A szállás tekintetében mind a hármunknak külön szobája lesz, közös fürdővel és nappalival. A konyha és a mosószoba pedig a főépületben található, az közös a dolgozókkal.


Írországban a havi zsebpénz €125 és minden hónapban kapunk heti €90 is az étezés költségeinek fedezésére. A korábbi FOE önkéntesek beszámolói alapján ez a pénz elég, bár én egyébként sem tervezem, hogy ételre túl sokat fogok költeni. :) Arról nem is beszélve, hogy minden héten vannak rendezvények, ahol lehet enni is, szóval éhen halni úgysem fogunk. :D Plusz van magyar étterem az utcában ahol lakni fogok (azért ez elég nagy mázli) és magyar bolt is van a belvárosban. Szóval ha nagyon hiányozni fog a túró rudi, akkor van megoldás!


Röviden ennyi, majd később, ha már kint leszek, beszámolok róla, hogy a valóságban hogyan is néznek ki a dolgok. :) Remélhetőleg minden csak jobb lesz!

Recent Posts
bottom of page